Bulgarije

De meeste jongeren zullen Bulgarije alleen kennen van de bekende badplaats Sunny Beach. In de zomer skeer zuipen onder de zon aan het strand en een lekkere tan krijgen. Maar gelukkig heeft Bulgarije meer dan dat ..

 

Namelijk de hoofdstad Sofia. Ik nam mijn vriendin Novita mee om te laten zien dat een stedentripje naar deze stad net zo mooi kan zijn als naar bijvoorbeeld naar Londen. Ze dacht dat mensen uit ‘Oostblok landen’ nors waren. Daarom besloot ik van te voren mensen via Couchsurfing te benaderen die ons alle ins en outs kunnen vertellen over de stad en ons konden meenemen tijdens onze reis.

 

Zo kwamen we onder andere uit bij Ivo die woonde in een hutje op de berg. Hij had gereageerd op een oproep waarbij ik vroeg of iemand met ons wilde afspreken om het leven van een local te laten zien. We wisten van te voren niet dat het vier uur lang omhoog lopen zou zijn naar Ivo’s hut zonder weg terug. Er was namelijk geen verlichting  op de berg als het donker zou worden en de trein kwam maar vijf keer per dag langs het station waar we moesten uitstappen. Daardoor was spannend en zeker een uitdaging om er op tijd te komen. Ik zou wel willen meegeven dat het wellicht veiliger is om dit soort avonturen dichter bij het centrum te doen. Want dit had natuurlijk ook verkeerd kunnen aflopen, al hebben wíj zeker geen spijt!

 

Couchsurfing is niet alleen maar bij mensen slapen. Je kan op de app terplekken met local’s in contact komen en mee chatten of chillen. Het is een soort van Tinder, maar dan zonder bijbedoelingen .. als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Grote steden hebben vaak een gratis tour. De gids is al de eerste local die je zou kunnen ontmoeten en die je op weg zou kunnen helpen.

Zij geven je ook vaak folders met korting op verschillende activiteiten, tours en restaurants.

 

Dankzij de ligging is het al relatief vroeg in het jaar warm. Al raad ik aan wel warme kleren mee te nemen,  je wilt een uitstapje naar de Vitosha berg zeker niet missen.

 

Wanneer iemand uit Bulgarije met zijn hoofd ja-knikt, bedoeld hij nee (en visa versa). Dat kan nogal verwarring veroorzaken als je vraagt of hij de weg weet en met zijn hoofd schudt.

 

Sofia kent veel gigantische overdekte winkelcentra gevuld met winkels tot aan bioscopen. Handig om te weten, de mensen zijn er relatief kleiner dan in Nederland. Dus de kleine mensen in deze grote wereld onder ons hebben wellicht meer keuze in kleding ;).

 

Bulgarije is goedkoop. Gemiddeld kost ‘n pilsje in centrum bij restaurants en barretjes ongeveer één euro.

 

In Bulgarije gebruiken ze de app TaxiMe, dat is in principe gewoon hetzelfde als de Uber-app. Het is ontzettend goedkoop en je kan niet opgelicht worden als toerist zijnde door een taxichauffeur.

 

Als je wilt uitgaan móét je naar ‘Studentski Grad’ gaan. Daar loopt het uit van kleine gezellige tentjes tot aan luxe clubs waar ze onder andere traditionele Bulgaarse muziek draaien.

 

MUSEFREE.COM - SUBMITTING FORM...

Versturen mislukt, probeer opnieuw.

Bericht ontvangen!