Litouwen

Litouwen is het land met de snelste internetverbinding, ooit was het een van de grootste imperiums van Europa en het geografische middelpunt van heel Europa ligt een aantal kilometer van de hoofdstad af in het plaatje Bernotai.

 

Ik weet bijna zeker dat jij dit niet wist. Niet gek ook want op TV of internet zien we er vrij weinig van langskomen. Daarom besloot ik om een rondreis te maken in het Baltische land door langs te gaan bij Iveta een internet vriendin die ik heb leren kennen via een YouTube comment. We hebben al jarenlang contact via toen nog MSN, en Facebook en wilde al jaren afspreken. En nu ging het gebeuren! Van te voren gingen we uitzoeken wat we allemaal konden beleven in het land en Iveta zou me meenemen naar alle bezienswaardigheden in Litouwen. Het is namelijk een klein land, dus je kan overal komen in een korte tijd.

 

Toen het vliegtuig landde werd ik wel een beetje zenuwachtig, wat nou als we elkaar totaal niet kunnen uitstaan? Of dat het heel awkward ging worden? Meteen toen ik die aankomsthal inliep was dat gevoel verdwenen gingen we naar de flat waarin zij woonde met haar ouders, hond en kat. Haar moeder was volgens mij het meest enthousiast van ons allemaal dat ik langs kwam, ondanks ze geen woord Engels sprak was ze al tijden fan van me! Ze had uren in de keuken gestaan om traditionele Litouwse gerechten voor mij te maken. Super lief!

 

De rest van de dagen heb ik meegemaakt hoe het land in elkaar zat, zó raar dat ze daar een avondje in de autorijden beschouwen als op stap gaan! Er was veel natuur en rust te vinden door heel Litouwen. maar de volgende keer als ik terug zou gaan plak ik er meteen de landen Letland en Estland eraan vast.

Het openbaar vervoer in Litouwen is ontzettend goedkoop. Er gaan bussen en treinen door het hele land die zelfs tot aan Riga en Talinn gaan voor ongeveer tien euro.

 

Probeer in een grote stad te verblijven zoals Vilnius of Kaunas. Ondanks Vilnius de hoofdstad is ligt Kaunas wel meer centraal gelegen.

 

De goedkoopste verbinding is vanuit Eindhoven naar Kaunas. Ik betaalde 30 euro om erheen te gaan. Mocht je alsnog naar Vilnius willen is het goedkoper daar een bus of trein te nemen dan om rechtstreeks naar Vilnius te vliegen.

 

Zoek vooraf op wat je er kan doen. Doordat ik bij de video van ‘The Most Scariest Places Of Lithunia’ uitkwam heb ik een hoop verborgen parels van het lang gezien!

 

Ga sowieso naar The Hills of Crosses. Van alles waar ik ben geweest vond ik dat het meeste indruk maken.

 

‘Hangouten’ in Litouwen werkte voor mij niet zo, mocht je hiervan gebruik willen maken en een local willen ontmoeten raad ik aan vooraf al contact met iemand te zoeken via Couchsurfing.

 

Voor mij werd er gekookt door de moeder van Iveta, maar je wilt een soort gelijke ervaring hebben? Ga dan naar een supermarkt en koop traditionele producten en organiseer een soort van kleine tapas in je appartement of hotelkamer.

 

Door het hele land zie je veel fietsen, dus mocht je ervan houden kan je ook voor een fietsvakantie erheen gaan.

 

MUSEFREE.COM - SUBMITTING FORM...

Versturen mislukt, probeer opnieuw.

Bericht ontvangen!